Buz Hokeyi Terimleri Nelerdir?

Buz hokeyi ülkemizde son senelerde ilgi gösterilmeye başlamış olan ve büyük bir çıkış yakalayan spor dallarının başında gelmektedir. Spor dalı hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olabilmek için terimler ve ligler hakkında fikir sahibi olmalısınız. Bu şekilde oyunun değişkenleri hakkında da mantık yürütebilirsiniz.
Tarihçesi: Kuzey ülkelerinde gelişmiş olan bu sporun ülkemizde oynanmaya başlaması 1900’lerin başlarına tekabül etmektedir. Ülkemizdeki buz hokeyi tarihçesi çok çok eskilere dayanmamaktadır. Oldukça geç hayatımıza girmiş olsa da federasyon tarafından harcanan çabalar ile ilgi toplanmaya başlamıştır. Buz hokeyi terimleri nelerdir konu başlığı da tam da bu nedenle sıklıkla dile getirilen ve merak edilen bir hal almıştır.
Terimler Hakkında Detaylı İnceleme
Buz hokeyi terimleri nelerdir sorusunun yanıtını arayan kişilerin dikkate alması gereken terimlerden bazıları şu biçimde sıralanmaktadır;
- Pak; oyunda kullanılan disk puck ( pak ) olarak nitelendirilmektedir.
- Rink: müsabakanın gerçekleştirildiği buzdan pist.
- Cross hecking: sopa ile rakibe darbe yapmak bu şekilde nitelendirilmektedir.
- Elbowing; savunma ya da hücum sırasında rakibin dirseklenmesi manasına gelmektedir.
Bu konu hakkında inceme yaparken oyun dalında sertliğe az da olsa izin verildiğini görebilirsiniz. Rakip ile temasa geçildiği zaman direkt olarak faul olmasına alışmış biriyseniz bu terimleri ve maç değişkenlerini öğrendikten sonra durum sizin için garip bir hal alabilir. Oyunun ülkemizdeki gelişimi tam olarak tamamlanmadığı için terimlerin dilimizde güncel ve özgün bir karşılığı bulunmamaktadır.
Takım Oyunu ve Adrenalin
Buz hokeyi terimleri nelerdir sorusu kadar oyunun genel mantığı hakkında da fikir sahibi olmanız gerekmektedir. Bu genel mantık içerisinde takım oyununun ne denli önemli olduğunu göreceksiniz. Olukça sert bir müsabaka olduğu için yaralanmaların da olası olduğu bilinmelidir. Tam da bu nedenle takım oyuncularının hem hücum yapmaları hem de birbirlerini bu tür aşamalarda ve karşı karşıya gelmelerde koruma altına almaları gerekmektedir.
Adrenalin seviyesi oldukça yüksek olan bu müsabakalarda hakemlerin çok sert kararlar vermediklerini de bilmelisiniz. En hassas olunan ve ceza almaya neden olan noktaların başında gole giden bir oyuncuya yapılan hareket gelmektedir. Hakemler genellikle bu noktada müdahale etmektedir. Buz hokeyi cezaları konusunda detaylı bilgiyi “Buz hokeyi cezaları nelerdir?” yazımızda görebilirsiniz.